WIKI

Affiliate Marketing

Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate Marketing is een vorm van online marketing waarbij de adverteerder, het affiliatenetwerk en de affiliate een samenwerking aangaan. De affiliate maakt hierbij promotie voor een product/dienst van de adverteerder. Het affiliatenetwerk opereert als intermediair en verzorgt de software. Adverteerder, netwerk en (in de ideale situatie) de affiliate maken afspraken welke vergoeding de adverteerder betaalt voor een specifieke prestatie. Deze prestatie kan onder andere zijn: een verkoop, lead, e-mailadres of nieuwsbriefinschrijving. Hierbij wordt afgesproken hoeveel de adverteerder aan het netwerk en de affiliate betaalt per desbetreffende prestatie. Alle werkzaamheden zijn “performance based”. No cure, no pay. Geen prestatie, geen transactie.

Belangrijkste soorten Affiliates

Cashbacksites

Cashbacksites vragen consumenten lid te worden van hun platform. Met dat lidmaatschap profiteert de consument van kortingen. Na een online aankoop, met de cashbacksite als tussenstation, krijgt de consumenten de beloofde korting direct teruggestort op zijn/haar rekening.

Spaarprogramma’s

Spaarprogramma's etaleren de producten van de adverteerder binnen hun website. De consument ontvangt spaarpunten voor de via de website gekochte producten.  Uiteraard vertegenwoordigen deze punten een geldwaarde. Via de spaarprogrammasite kunnen de punten vervolgens ingewisseld worden en krijgt de consument harde euro’s gestort op zijn of haar bankrekening.

Mailpartijen

Mailpartijen beschikken over uitgebreide e-mailadressenbestanden al dan niet met aanvullende gegevens over de desbetreffende consumenten. De producten van de adverteerder worden binnen de nieuwsbrief van de mailpartij gepromoot. Als adverteerder doe je er verstandig aan om in contracten met affiliatenetwerken een onderdeel te wijden aan de vereiste om gebruik te maken van opt-in bestanden.

Vergelijkingssites

Vergelijkingssites doen precies wat hun naam doet vermoeden, zij vergelijken producten en diensten en verwijzen consumenten door naar de voor hen meest interessante deal. Adverteerders kunnen via een affiliatenetwerk opgenomen worden binnen deze vergelijkingssites. De mate van onafhankelijkheid van deze vergelijkingssites is iets waar zowel de consument als de adverteerder rekening mee dient te houden.

Kortingscodesites

Kortingscodesites bieden consumenten kortingen. Zij dienen zich wel aan te melden op hun website. Deze affiliates zijn alleen interessant voor adverteerders wanneer zij een kortingspropositie wensen aan te bieden.

Geschreven door Frank Daamen Partner & Online Marketeer