BLOG

Product Information Management: Akeneo

16 april 2018

Bent u op zoek naar 1 centrale omgeving om uw productinformatie te verwerken in uw Magento 2 webshop? Dan heeft u PIM nodig. PIM staat voor Product Information Management en is een technologie die gebruikt wordt om productinformatie centraal op te slaan en te verwerken. Bij LAB51 adviseren wij om gebruik te maken van Akeneo, een van de grotere open-source PIMs. Met Akeneo kunt u alle productdata vanuit 1 platform beheren en distribueren over alle kanalen. Om Akeneo te koppelen met uw Magento 2 webshop, wordt er gebruik gemaakt van PIMGento. LAB51 helpt u graag om Akeneo te integreren met uw Magento 2 webshop. Lees in deze blog alles over Akeneo en de koppeling via PIMGento. 

ERP of PIM?

ERP en PIM systemen lijken op elkaar. Beide systemen automatiseren informatie en versimpelen processen. Echter is ERP gefocust op transactionele data, terwijl PIM focust op productdata. Een ERP kan handig zijn voor het beheren van productprijzen, -specificaties en de voorraadstatus. Zodra er een order is geplaatst, gaat ERP aan de slag om dit te verwerken en wordt er een factuur gegenereerd. Het zorgt dus voornamelijk voor de boekhouding.

PIM ondersteunt de marketing van een product. Aanvullende informatie zoals productvideo’s en uitgebreide omschrijvingen worden opgeslagen in een PIM, waarna het gedistribueerd kan worden naar verschillende kanalen. Het voordeel is dat de data hierdoor bij alle kanalen identiek is. Dit is erg belangrijk, aangezien de consument via elk kanaal dezelfde beleving verwacht.

Een PIM kan ondersteuning bieden bij het consistent informeren over een product, wat een goede uitwerking op de conversie heeft. Heeft u een groot of snel wisselend assortiment en wilt u data zo efficiënt mogelijk inzetten? Dan is Akeneo de ideale oplossing. Ook wanneer uw producten seizoensgebonden zijn, veel informatie bevatten of tijdelijke aanbiedingen zijn, kan Akeneo ondersteuning bieden op het gebied van data.


 

Akeneo & Magento 2

Om (optimaal) gebruik te kunnen maken van Akeneo, dient het gekoppeld te worden met uw Magento 2 webshop. Door de systemen aan elkaar te koppelen en een geautomatiseerde real-time synchronisatie te realiseren, is uw productassortiment altijd up-to-date en verrijkt met relevante content. De voordelen van Akeneo op een rijtje:

 • Gemakkelijke data-import

  • Met de import engine van Akeneo is het mogelijk om gemakkelijk verschillende Excel- en CSV-bestanden te importen.

 • Productclassificatie

  • Classificeer uw producten zoals u dat wilt. Akeneo biedt een krachtige en intuïtieve product grid. Hierdoor heeft een u met slechts een paar klikken alle informatie die u nodig heeft. Geavanceerd zoeken is geen probleem.

 • Bewerken & vertalen

  • Data kan gemakkelijk en snel bewerkt worden. Definieer de kenmerken die u nodig hebt, vertaal uw informatie in zoveel talen als u wilt, voeg uw mediabestanden toe en houdt wijzigingen in de productgeschiedenis bij.

 • Kwaliteit & compleet

  • Beheer de kwaliteit en volledigheid van uw data. Met Akeneo kunt u dit op een gemakkelijke manier realiseren. Incomplete productcontent of niet-vertaalde producten zijn hierdoor verleden tijd!

 • Data-export

  • Ook data exporteren is geen probleem met Akeneo. Dankzij de geavanceerde opties kunt u alleen de data exporteren waar u naar op zoek bent.
 

 

Akeneo koppelen met Magento 2: PIMGento

Er zijn verschillende manieren om Akeneo te koppelen met een Magento 2 webshop. Bij LAB51 maken we gebruik van PIMGento. PIMGento is een Magento-extensie waarmee u uw catalogus van Akeneo in Magento kunt importeren. Door CSV bestanden direct in de Magento database te importeren, ondervindt uw webshop geen last en is uw content altijd up-to-date. Het importeren kan handmatig gebeuren, maar PIMGento biedt ook de mogelijkheid om het te automatiseren. Importeren en exporten via PIMGento gaat 10 tot 20 keer sneller dan het native Magento import/export systeem. Daarnaast is het met PIMGento ook mogelijk om imports te plannen. Dit kan van toepassing zijn wanneer er een bijvoorbeeld een (tijdelijke) marketingactie in de planning staat. 

SEO is essentieel om goed gevonden te worden in Google. PIMGento heeft hier rekening mee gehouden. Wanneer product- en/of categorietitels veranderen, maakt PIMGento automatisch een rewrite aan. Oude URL’s linken hierdoor automatisch naar de nieuwe URL’s. 404 errorpagina’s zijn hierdoor verleden tijd.

Met PIMGento kunt u onder andere het volgende importeren/exporteren:

 • Categorieën

 • Attributen

 • Productopties

 • Producten

 • Productposities

 • Afbeeldingen

 • Productvarianten

 • Voorraad

 

Heeft u nog vragen?

Op de website van Akeneo kunt u uitgebreid informatie vinden over de mogelijkheden van Akeneo. Wilt u graag gebruik maken van Akeneo of maakt u al gebruik van Akeneo en wilt u dit graag koppelen met uw Magento 2 webshop via PIMGento? Neem dan contact met ons op!

Geschreven door Patrick Pool E-commerce Shop Manager