BLOG

Migratie van Magento 1 naar Magento 2: hoe doe je dat?

11 juli 2017

De klok begint te tikken. De ondersteuning van Magento 1 loopt nog slechts tot november 2018. Dan moet je webshop toch écht over zijn naar Magento 2. Tijd zat? Niet echt. De migratie is geen gemakkelijke klus. LAB51 heeft daarom een stappenplan voor je opgezet. Op naar een Magento 2 webshop!

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over een Magento upgrade naar Magento 2 (zoals je gewend bent van bijvoorbeeld een upgrade van Magento 1.8 naar 1.9). Het is een compleet vernieuwd e-commerce platform waar een aparte installatie voor nodig is. Daarom is een stappenplan om Magento te migreren geen overbodige luxe.

Stappenplan voor migratie Magento 1 naar Magento 2

 1. Maak de migratie overzichtelijk

  Het is onmogelijk om zomaar aan de migratie te beginnen. Daarom heeft Magento een handige workflow opgesteld:

  magento-2-migratie-workflow-(1).png
  Dit vormt de leidraad van de daadwerkelijke migratie.
   
 2. Breng je huidige webshop in kaart

  Controleer welke modules je hebt geïnstalleerd en of hier al Magento 2 versies voor bestaan. Kijk ook welke modules je écht nodig hebt in je nieuwe webshop en welke vooral niet. Hoe minder modules, hoe gemakkelijker de migratie verloopt. Let wel op: data van modules migreren is niet altijd mogelijk, omdat er soms te grote verschillen zitten tussen Magento 1.x en Magento 2.
   
 3. Houd rekening met de toekomst

  Heb je (in termen van functionaliteiten) grootse plannen voor je Magento 2 webshop? Wees er dan op voorbereid dat je wellicht extra capaciteit nodig hebt van je hostingpartij. Dit is het moment om daarover na te denken. Bij hostingpartij Byte is het vrij eenvoudig om dit te regelen.
   
 4. Magento 2 webshop laten maken

  admin-magento2-lab51-(1).jpg

  Het is tijd om je Magento 2 webshop op te zetten. Je kunt het zelf doen of je kunt een internetbureau inschakelen. Sowieso is het handig om een testomgeving op te zetten. Hier kun je flink in rommelen, zonder dat je je echte webshop overhoopgooit. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijk deploymentplan te hebben. Hoe zorg je ervoor dat wijzigingen van een ontwikkel- of testomgeving goed op je productieomgeving terechtkomen? Ten opzichte van Magento 1.x is dit namelijk een stuk ingewikkelder. Geen zin in al die heisa? Wij helpen je graag!
   
 5. Migreren geblazen

  data-migration-tool-magento2-lab51-(1).jpg

  Stop alle activiteit in je Magento 1 admin-omgeving, behalve de ordermanagementfuncties. Stop ook alle Magento 1 cron jobs. Migreer nu al je data van Magento 1 naar Magento 2. De Data Migration Tool kan je hierbij helpen. Gelukt? Test je nieuwe webshop dan uitermate goed. Niets is zo vervelend om er na livegang achter te komen dat bijvoorbeeld je bestellingen niet goed binnenkomen. Testen, testen en nog eens testen.
   
 6. Update je data

  Zorg dat je periodiek alle nieuwste data, zoals nieuwe orders, reviews en veranderingen in klantgegevens, overzet naar Magento 2 met de Data Migration Tool. Zo weet je zeker dat je nieuwe webshop up-to-date is.
   
 7. Tijd voor livegang!

  Je bent er klaar voor: zet die knop maar om. Tijdens de omschakeling zet je je Magento 1 shop in onderhoudsmodus, zodat er geen nieuwe bestellingen geplaatst kunnen worden. Je bent dus even uit de lucht! Wijzig vervolgens de DNS-instellingen om naar je nieuwe Magento 2 shop te verwijzen. Het kan dan even duren voordat je nieuwe shop weer te bereiken is.
   

Het lijkt makkelijker dan het is

Oké, we geven het toe. Zo lijkt de migratie naar Magento 2 een eitje. Maar in de praktijk is dat wel anders. Dit stappenplan is vooral bedoeld om duidelijk te maken waar je op moet letten. De daadwerkelijke migratie vereist veel technische kennis. Laat je dat liever over aan een developer? Neem dan contact met ons op.

Geschreven door Frank Daamen Partner & Online Marketeer